Audio uit HDMI signaal halen.

HDMI verzendt zowel audio als video signalen. Maar je wilt niet altijd dat beide signalen naar hetzelfde apparaat toe gaan. Veel TV’s bieden hier oplossingen voor; Ze hebben een aparte audio uitgang om een versterker of home cinema set op aan te sluiten. Ook kan je via het Audio Return Channel op de HDMI kabel, het geluid van de TV terug sturen naar de receiver. Maar niet alle apparatuur ondersteunt dit of heeft een aparte audio uitgang. Hoe los je dat op? 

Het is technisch gezien helaas niet mogelijk om een eenvoudig HDMI kabeltje te maken met aparte audio aansluitingen. Het audio formaat wat over HDMI gaat is niet uitwisselbaar met bijv. S/Pdif (digitale audio) of stereo tulp signaal. Het signaal zit bovendien verwerkt in het beeldsignaal. Het is dus niet een kwestie van de adertjes voor het audio signaal uit het HDMI kabeltje halen; die aders zijn er immers niet.

Maar er is sinds kort wel een oplossing, voor als het echt niet anders kan.

HDMI audio de-embedder / extractor

Dit apparaat is in feite een extreem luxe koppelstuk cq. repeater voor HDMI. Je voert het HDMI signaal in en het apparaat en het apparaat stuurt het HDMI signaal weer op “volle sterkte” naar buiten. Naar wens kan je de audio “de-embedden”, oftewel uit het HDMI signaal de audio onttrekken en met aparte audio kabels aansluiten. Zowel analoge audio als digitale audio wordt ondersteund door dit apparaat. Goedkoop is deze techniek helaas niet. Je betaalt al snel 150 euro voor zo’n apparaat.

Er zijn verschillende fabrikanten die deze apparaten maken. Bijvoorbeeld ATEN, die de VC880 heeft, of de Delock HDMI audio extractor.

HDMI audio extractor
HDMI audio extractor