HDMI kabel door een buis

Welke opties heb je als je een HDMI kabel door een electrabuis wilt leiden? Nou, deze!

Oehlbach Multiline HDMI kabels

Dit zijn hoogwaardige (= dure) HDMI kabels waar je de pluggen van af kan halen. Dit is de beste oplossing, maar dus ook helaas de duurste.

Supra Met-B HDMI kabels
Dit zijn HDMI kabels waar je de metalen hulzen van de plug los kan halen. Deze kabels zijn ook van uitstekende kwaliteit maar daar is de prijs dan ook naar.

HDMI over ethernet

Dit zijn oplossingen om HDMI signaal over netwerkkabels te sturen. Netwerkkabels zijn dun en soepel, en de RJ45 pluggen van deze kabels zijn makkelijk zelf aan te zetten. Dit is de meest gebruikte oplossing om HDMI signaal door een buis te halen. Een set bestaat uit een zend unit en een ontvangst unit. Tussen de twee units worden één of twee netwerkkabels bevestigd. Tussen de bron en de zendunit komt een HDMI kabel, en tussen de ontvangstunit en de TV of beamer komt een HDMI kabel.

HDMI over ethernetHDMI over netwerkkabels zend- en ontvangstunit.

In tegenstelling tot wat sommige winkels en/of fabrikanten adviseren, adviseren wij om minimaal CAT6 FTP kabels er tussen aan te sluiten. Deze kabels zijn goed afgeschermd en brengen het HD signaal prima door.

HDMI plug zelf aanzetten

Dit is de meest dramatische oplossing. Zelf een HDMI connector aanzetten op een kabel is nauwelijks te doen. Je moet je voorstellen: 19 koper adertjes moeten op een connector van nog geen 1 centimeter breed bevestigd worden. Er zijn wel diverse losse soldeer connectors op de markt, maar eigenlijk is dit allemaal een drama. Er zijn ook HDMI krimp pluggen op de markt. Met een speciale tang kan je de plug dan aanzetten op de kabel. Maar ook dit vergt nog erg veel oefening. Bovendien kost zo’n tang al snel 200+ euro. Bedenk ook; de plek waar de buis uit de muur komt is vaak niet de meest ideale werkplek om even comfortabel een plug aan te knijpen. Deze optie raden wij af. Alleen een doorgewinterde elektricien zal dit kunnen.