Lange kabels

HDMI kabels kunnen geen onbeperkte lengte hebben. Hoe langer de kabel is, hoe meer signaal je verliest. Als er te weinig signaal overblijft, dan heb je geen of slechter beeld. Een goedkope HDMI kabel zal niet veel langer dan 5 meter kunnen zijn. Maar kan het ook langer? Lees dit artikel over lange HDMI kabels!

In bepaalde situaties is het handig om een lange HDMI kabel te hebben. Denk bijvoorbeeld als je een beamer aan het plafond hebt hangen of als je bijvoorbeeld beeldsignaal van een machine die verderop in een datacenter staat, wilt zien op een monitor.

Zoals gezegd zijn goedkope kabels vaak tot een lengte van 5 meter te verkrijgen. Tot die lengte is het nog niet heel belangrijk hoe hoog de kwaliteit van de kabel is. Hij kan dunnere aders hebben en hoeft minder goed afgeschermd te zijn om toch het signaal foutloos door te kunnen geven. 

Bij langere lengtes heb je een beter HDMI kabel nodig. De aders moeten dikker zijn en de afscherming moet beter zijn. De meeste fabrikanten zijn in staat om HDMI kabels tot een meter of 15 lengte te maken. Niet alle kabels van die lengte kunnen foutloos hoge resoluties over brengen. Soms is de resolutie beperkt tot 720P of 1080P. 4K over die afstanden is vaak niet mogelijk.

Nog langere HDMI kabels

Wil je lengtes van bijvoorbeeld 50 of 100 meter overbruggen? Ook dat is mogelijk. Dat kan echter niet met een koperen HDMI kabel. Daar zijn speciale optische kabels voor ontwikkeld. Door deze kabels gaat geen stroomsignaal, maar een optisch signaal. De kabels zijn gemaakt van plastic fiber waardoor het signaal in de vorm van licht getransporteerd wordt. Op die manier vindt er vrijwel geen verlies in signaal plaats en kunnen dus extreme afstanden tot wel 100 meter probleemloos overbrugd worden. 

Goedkoop zijn deze kabels niet. Alle optische kabels zijn namelijk voorzien van een zend- en ontvangstunit die het elektrische signaal omzetten naar een optisch signaal. Een optische HDMI kabel kost makkelijk meer dan honderd euro!

Geef een reactie